Plesni studio Nefertiti

Često postavljana pitanja

Hoću li ja biti najstarija / najmlađa / najdeblja / namršavija polaznica programa?

Svi su dobrodošli, bez obzira na godine, oblik ili veličinu tijela. Polaznici su najčešće u svojim dvadesetim ili tridesetim godinama, a ima i polaznika koji su u svojim četrdesetim, pedesetim ili šezdesetim godinama. Sam program je napravljen za odrasle, ali su i stariji tinejđeri dobrodošli – naravno, uz dozvolu roditelja. Za razliku od drugih vrsta plesa, orijentalni ples ne isključuje i ne zahtjeva određeni tip tijela: kroz ovu vrstu plesa, polaznici svih oblika i veličina tijela te različitih dobnih skupina, počinju graditi fleksibilnost i snagu tijela, koordinaciju i skladnost pokreta, balans, pouzdanje i karizmu. Neki polaznici imaju prethodno plesno znanje, ali većina nema. Većina polaznika dolazi na tečaj radi više razloga: fitness, zabava, podizanje i jačanje samopouzdanja, duhovnost, istraživanje različitih kultura i upoznavanje novih prijatelja.

Potpuno sam ne-koordiniranih pokreta / nisam u formi / nemam smisla za ritam. Mogu li stvarno naučiti plesati?

Da, možete. Trbušni ples lakše savladavaju polaznici s prirodnim talentom ili oni koji imaju malo prethodnog iskustva. Pa ipak, bilo tko s dobrom motivacijom može svladati osnove ove vještine. Za polaznike s “dva-lijeva-kuka”, ključ uspjeha su strpljenje, vježba i ponavljanje. Napravite svoje bilješke, pitajte što vam nije jasno. Budite strpljivi – potrebno je vrijeme da bi se naučila nova vještina, a svatko od nas ponekad bude isfrustriran. Neki plesni pokreti mogu vam se učiniti vrlo teškim i nesavladivim kada ih prvi puta vidite ili ih sami pokušate izvesti. Ali nastavite, ponavljanje je ključ vašeg ovladavanja tehnikom plesa i stvari će biti sve lakše svaki puta kada počnete plesati. Ako vježbate, možete sve svladati, a svladat ćete sigurno.

Hoće li mi orijentalni, trbušni ples pomoći da se vratim u formu, izgubim suvišne kilograme i toniram trbušne mišiće?

Orijentalni ples je odličan način vježbanja. Pa ipak, kao sa svakim vježbanjem, rezultati ovise o redovitom dolasku na zakazane termine. Program za početnike gradi snagu, balans i fleksibilnost tijela, uz poboljšanje držanja tijela i koordinacije pokreta. Plesni pokreti su fokusirani na mišiće bedara i abdomena. Program za početnike je fokusiran na treniranje tijela da prihvati nove pokrete.

Ja već znam nešto orijentalnog plesa. Trebam li preskočiti program za počenike?

Vjerojatno ne. Program za početnike dat će vam solidnu osnovnu tehniku plesa kako bi mogli napredovati dalje.

Već sam pohađala tečaj plesa kod drugog instruktora. S kojim bih stupnjem tečaja trebala početi kod vas?

Za većinu polaznika koji su bili na tečaju manje od godine dana, najbolje bi bilo da ponovo započnu sa osnovnim, početnim tečajem. Ne postoji standardizacija pokreta koji se upotrebljavaju, kako se pojedini pokret naziva ili kako se izvodi. Vrlo je vjerojatno da će svaki novi instruktor raditi drugačije od prethodnog. Pa ipak, možda ste neke pokrete ili sam osnovni stav pogrešno savladali pa će vam voditeljica ukazati na pogreške koje radite i pokušati ih ispraviti. Nove ideje i ovaj program samo će proširiti vaš repertoar, bez omalovažavanja i obezvređivanja vašeg prethodnog znanja. Nakon nekoliko sati na početnom tečaju, možete se priključiti naprednom, bez bojazni da neke pokrete nećete moći svladati.

Je li orijentalni ples prikladan za djecu i tinejdžere?

Ples, bilo koje vrste, slavi ljudsko tijelo. Pokreti trorijentalnog plesa su senzualni, nisu ni vulgarni niti opsceni. Ustvari, ples je daleko skromniji nego veliki broj različitih plesova koje možemo svakodnevno vidjeti u glazbenim video-spotovima. Orinetalni ples prihvaća i uzdiže raznolikost ženskog tijela, stvarajući zdravo i čvrsto tijelo. Mlade djevojke i djevojčice koje plešu orijentalni ples postižu skladnost pokreta, pravilan stav tijela, samopouzdanje i samopoštovanje.

Mogu li muškarci plesati trbušni ples?

Orijentalni ples je nastao kao ritual plodnosti, nekada su ga plesale samo žene. Pojavom islama ovaj ples se smatrao nemoralnim i bio je zabranjen za javno izvođenje. Budući da Arapi nisu mogli zamisliti svoje zabave, svadbe i druge svečanosti bez plesa i glazbe, počeli su angažirati muškarce koji su se oblačili u ženske kostime i imitirali ženske pokrete. S vremenom su izgradili svoj osobeni, muževan stil izvođenja i kreirali svoj kostim. Danas u svijetu postoji sve veći broj muških plesača koji nastupaju kao i žene na rođendanskim zabavama, djevojačkim večerima, restoranima i noćnim klubovima. Plešu sve stilove, sa činelicama pa čak i s velom.

Koliko dugo će mi trebati da naučim plesati trbušni ples?

Polaznici tečaja će znati malo trbušnog plesa već nakon prvog tečaja koji u prosjeku traje oko tri mjeseca. Učenje bilo koje vrste plesa je proces koji traje cijeli život. Više je faktora koji određuju napredak plesača-polaznika, uključujući prirodnu sposobnost i talent, dosadašnje iskustvo u plesu i njegovim pokretima, redovitost pohadanja tečaja, trening izvan tečaja, fokusiranost i motivaciju za uspjeh.

Nefertiti na Facebooku